
21.81
Ankara, Türkiye
BASK ve AES Genel BaÅŸkanı Mehmet Alper ÖÄžRETİCİ açlık sınırına gelen memur maaÅŸları ile ilgili açıklamalarda bulundu. MaaÅŸların yıllar içerisinde nasıl eridiÄŸini açıkladı. Açıklamaları ÅŸöyle;
TÜRK İŞ’in açıklamış olduÄŸu Nisan ayı verilerine göre açlık sınırı (dört kiÅŸilik bir ailenin saÄŸlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı) 10 bin 135 TL iken yoksulluk sınırı(Gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eÄŸitim, saÄŸlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diÄŸer aylık harcamalarının toplam tutarı) ise 33 bin 014 TL’dir.
En düÅŸük devlet memuru maaşı 10 bin 450 TL iken ortalama memur maaşı ise CumhurbaÅŸkanlığı Strateji ve Bütçe BaÅŸkanlığı verilerine göre 12 bin 200,5 TL’dir. Peki memur maaÅŸları yıllar içerisinde açlık sınırına nasıl geldi?
Öncelikle bilinmelidir ki memurların maaÅŸları her iki yılda bir toplanan toplu sözleÅŸme ile belirlenmektedir. Toplu sözleÅŸmeler imzalandıktan sonraki iki yıl için yapılmaktadır. Yani en son yapılan toplu sözleÅŸme örneÄŸini verecek olursak 2021 yılı AÄŸustos ayında imzalanan toplu sözleÅŸmeler 2022 ve 2023 yıllarında alınacak artışları imza altına almaktadır. Toplu sözleÅŸmenin tarafları ise Çalışma Bakanlığı ile hizmet kolunda en çok üyeye sahip sendikalar ve baÄŸlı bulundukları konfederasyondur.
Son altı dönemde yapılan toplu sözleÅŸmelere bakacak olursak yetkili konfederasyon hep MEMUR SEN olmuÅŸ, imza altına alınan her artış da günü geldiÄŸinde TÜİK enflasyonunun dahi altında kalmıştır. Gerçeklerle uyuÅŸmayan TÜİK enflasyonunun dahi altında alınan artışlar memur ve emeklilerini gerçek enflasyona karşı ezdirmiÅŸ, alım gücünü düÅŸürmüÅŸ ve altı aylık dönemlerle alınan TÜİK enflasyon farkları da fark alınana kadar memur ve emeklilerinin cebinden çıkmıştır.
Sadece son üç toplu sözleÅŸmeyi ve TÜİK enflasyonunu karşılaÅŸtırırsak;
2018 ilk altı ay için alınan artış % 4 iken, ilk altı aylık enflasyon %9.17 olmuÅŸtur,
2018 ikinci altı ay için alınan artış % 3.5 iken, ikinci altı aylık enflasyon %10.2 olmuÅŸtur.
2019 ilk altı ay için alınan artış % 4 iken, ilk altı aylık enflasyon %5.01 olmuÅŸtur,
2019 ikinci altı ay için alınan artış % 5 iken, ikinci altı aylık enflasyon %6.49 olmuÅŸtur.
2020 ilk altı ay için alınan artış % 4 iken, ilk altı aylık enflasyon %5.75 olmuÅŸtur,
2020 ikinci altı ay için alınan artış % 4 iken, ikinci altı aylık enflasyon %8.36 olmuÅŸtur.
2021 ilk altı ay için alınan artış % 3 iken, ilk altı aylık enflasyon %8.45 olmuÅŸtur,
2021 ikinci altı ay için alınan artış % 3 iken, ikinci altı aylık enflasyon %25.06 olmuÅŸtur.
2022 ilk altı ay için alınan artış % 5 iken, ilk altı aylık enflasyon %42.34 olmuÅŸtur,
2022 ikinci altı ay için alınan artış % 7 iken, ikinci altı aylık enflasyon %15.39 olmuÅŸtur.
2023 ilk altı ay için alınan artış % 8 iken, ilk dört aylık enflasyon % 15.3 olmuÅŸtur,
2023 ikinci altı ay için alınacak artış % 6 iken, Merkez bankası yıl sonu enflasyon tahmini %22.3’tür.
Not: Artışlar toplu sözleÅŸmede imza altına alınan artışları içermektedir. 2022 Ocak ayında %5 olan artış CumhurbaÅŸkanlığı kararnamesi ile %7.5 olarak uygulanmış, 2023 Ocak ayı için ise alınacak artış %8 iken enflasyon farkı ve refah payı ile birlikte %30 olarak uygulanmıştır. OluÅŸan enflasyon farkları ise altı ay sonraki dönemde verilen artışın üzerine eklenmiÅŸtir.
Tüm bunlara raÄŸmen memur sendikal tercihini deÄŸiÅŸtirmemiÅŸ ve MEMUR SEN’i yetkili yapmaya devam etmiÅŸtir. Memurların tercihi böyle olunca MEMUR SEN de memuru deÄŸil, siyasi menfaatlerini düÅŸününce sonuç memur maaÅŸları açlık sınırına neredeyse eÅŸitlenmiÅŸtir.
Aynı süre içerisinde, aynı hükümet ve aynı bakanla yapılan kamu iÅŸçilerinin sözleÅŸmelerine veya asgari ücret artışlarına baktığınızda ise durum farklıdır. Son 12 yılda yapılan her asgari ücret artışı oran olarak memura verilen artıştan daha fazladır. Bu sebepledir ki ortalama memur maaşı 12 yıl önce yaklaşık 2.6 asgari ücret ederken günümüzde 1.4 asgari ücret etmektedir.
Kamu iÅŸçilerinin aldıkları hem oransa hem seyyanen iyileÅŸtirmeler bu dönemde daha fazla olduÄŸu için memurların ücretleri kamu iÅŸçilerine oranla da azalmış, aradaki makas açılmıştır. Bu da demek oluyor ki kamu iÅŸçileri gerçek anlamda TEMSİL edilirken ne yazık ki memurlar TESLİM edilmiÅŸtir.
Son zamanlarda ülkemizde yaÅŸanan seçim nedeniyle CumhurbaÅŸkanı adaylarının memur maaÅŸları ile ilgili verdiÄŸi vaatler ise MEMUR SEN’in deÄŸil, sahada gerçek sendikacılık yapanların zaferidir. Her zaman söylediÄŸimiz gibi, sendikal tercih bir siyasi parti tercihi deÄŸildir. Özellikle memurlarımızın siyasi tercihleri ne olursa olsun sendikal tercihlerini gerçekten bir siyasi partinin arka bahçesi gibi hareket eden yapılardan deÄŸil, gerçekten çalışanların haklarını arayan sendikalardan yana olması öncelikle kendi çıkarları açısındandır.
İdari amirlerin belirli sendikalardan olması ve baskı yapması, görevde yükselmelerde uygulanan liyakatsizlikler, siyasi partiye yakınlık nedeniyle sendikal tercih memurun elini zayıflatır. Sendikalar kuruluÅŸ amacına göre yani çalışanların hak ve çıkarlarını koruyacak ÅŸekilde çalışmalı; bu ÅŸekilde çalışmayan sendikaları çalışanlar tercih etmemelidir.