
16.61
Ankara, Türkiye
TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre, AÄŸustos ayında enflasyon (TÜFE) % 1,46 artmıştır. Bağımsız araÅŸtırma grubu olan ENAGRUP (Enflasyon AraÅŸtırma Grubu)’a göre bu oran % 5.86’’dır.
Yılın ikinci altı aylık dönem için verilen % 7 oranındaki artışın yarıdan fazlası altı aylık dönemin bitmesine dört ay kala erimiÅŸtir.
Açıklanan bu oran vatandaşın bizzat yaÅŸadığı ve çaresiz kaldığı gerçek enflasyonu da göstermemektedir.
Resmi hesaplamaların TÜİK’in verilerine göre yapılıyor olmasının ve TUİK’in hesaplamalarının sahada gerçeklerle uyuÅŸmamasının bedelini ne yazık ki aylığından baÅŸka geliri olmayan memur ve emekliler ile dar gelirli vatandaÅŸlar ödemektedir.
TOPLU SÖZLEÅžMENİN HÜKMÜ KALMAMIÅžTIR
YETKİLİ ancak ETKİSİZ sendikaların “tarihi(!) bir toplu sözleÅŸme” diye imzalamış oldukları 6. Dönem toplu sözleÅŸme yürürlüÄŸe girdiÄŸi ilk aydan itibaren hükmünü yitirmiÅŸtir.
İkinci altı ay için alınan artış sadece %7 iken, alınan artışın yarıdan fazlası sadece ilk iki ayda erimiÅŸ, kalan dört ayda da TUİK enflasyonunun dahi altında kalacağı aÅŸikardır.
Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe BaÅŸkanlığınca hazırlanan ve Resmi Gazete’de yayımlanan Orta Vadeli Program (2023-2025)’a göre bile 2022 için yıl sonu enflasyon %65, 2023 için öngörülen enflasyon tahmini ise %24.9’dur.
Açıklanan bu beklentilere göre 6. Dönem toplu sözleÅŸmede alınan artışların hiçbir anlamı ve hükmü kalmamıştır. 2022 ve 2023 yılında alınan tüm artışların bu oranların altında kalacağı çok nettir. Zaman kaybedilmeden toplu sözleÅŸme oluÅŸan bu durum karşısında TOPLU SÖZLEÅžME GÜNCELLENMELİDİR.